Kuchnia Lifestyle

Co nieco na ząb

 

Nie ma chyba osoby, która nie delektuje się pysznym kawałkiem ciasta serwowanym razem z kawą czy herbatą. Kiedy w domu nie ma czasu na pieczenie warto wybrać się do kawiarni, których nie brakuje w urokliwym mieście – Sandomierzu. Kawiarnie i restauracje mieszczą się nie tylko na Starym Rynku, ale również urokliwych uliczkach, które znajdują się w każdym zakątku miasta.

Największą popularnością w Sandomierzu cieszy się zwykły placek drożdżowy. Do jego wykonania używa się jedynie mąki, drożdży, cukru, jajek, mleka oraz ulubionego zapachu. Świeże ciasto rozpływa się w ustach, a kiedy macza się go w herbacie czy kawie stanowi najprostszy i jednocześnie najpyszniejszy deser.

Nie ma chyba osoby, która nie docenia szarlotki z jabłkami. W Sandomierzu serwuje się ją na kruchym cieście. Nie może zabraknąć tutaj soczystych jabłek, świeżo tartego cynamonu oraz innych aromatycznych przypraw. Kiedy więc w domu piecze się szarlotka nawet sąsiedzi wyglądają z okien i zapowiadają wizytę.

Słodkie popołudnie w Sandomierzu nie może obejść się bez praznoli. Mowa o plackach na blasze, które powstają przy pomocy najbardziej oczywistych składników. Miesza się tutaj mąkę, jajko, zsiadłe mleko oraz cukier. Najlepiej smakują w połączeniu z masłem oraz mlekiem.

Już na sam koniec warto wspomnieć o podpłomykach. Do ich przygotowania używa się mąki, śmietany, drożdży, cukru oraz śmietany. Dobrze smakują w połączeniu z ciepłym napojem w trakcie jesiennych oraz zimowych wieczorów.

Pierniki na drożdżach oraz pierniki z marchewką to absolutne hity tego regionu. Łatwo je przygotować, a smakują tak dobrze…

Related posts

Co jemy w Sandomierzu

Ewa Bralczyk

Tanie obiady w Sandomierzu

Justyna Modra

Szlak św. Jakuba

Ewa Bralczyk